Zupa krem z pora

Zupa krem z pora
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dziś zupa krem z porów, jej historia jest następująca... Pewien wyjazd "w Polskę" i rozmowy o gotowaniu, coś tam zasłyszane, coś tam przemyślane i prośba, „ugotuj coś pysznego”... Tak, żeby poczuć aksamit w przełyku i kojący smak na języku, budzący mimowolny uśmiech. Żeby poczuć ciepło od wewnątrz, bo za oknem zima... Czy trudno jest spełnić tyle marzeń w jednej, kulinarnej wariacji? Zapewniam, że jeśli zdecydujecie się zaserwować zupę według tego przepisu to efekt będzie murowany! Smacznego!

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 duży ziemniak
  • 300 g pora (białej części)
  • 1,5 litra wrzątku
  • 70 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 'Korzenne' warzywa kroimy w kostkę, por w krążki. Smażymy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości.

    Studzimy, miksujemy, przecieramy przez drobne sito.

    Mąkę rozrabiamy w śmietanie, dodajemy do kremu, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekanym koperkiem i grzankami.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 26 stycznia
Fantastyczna ta zupa :-)
KulinarnaChwila 27 stycznia
Pyszotka:)
Futka 27 stycznia
Przepyszna zupka <3 Narobiłeś mi smaku na zupę krem <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 duży ziemniak
  • 300 g pora (białej części)
  • 1,5 litra wrzątku
  • 70 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki