Zupa - krem z pietruszki z wędzonym łososiem

Zupa - krem z pietruszki z wędzonym łososiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Aksamitna, kremowa, delikatna zupa- krem z pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą  propozycją na wykwintny obiad lub kolację.

Składniki

  • 80 dag pietruszki
  • mały por
  • 3 ziemniaki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 600 ml bulionu
  • 250 g śmietany 12 %
  • 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obraną pietruszkę kroimy w talarki, umyte ziemniaki w kostkę, a pora w plastry.
    Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

  2. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
    Wędzonego łososia kroimy w paski a opłukany koperek drobno siekamy.
    Gorącą zupę podajemy z posiekanym koperkiem a na środku układamy pokrojonego łososia.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 05 kwietnia
Bardzo fajna zupa.
Czy gotowała Pani kiedyś krem z pasternaku?
Docherro 05 kwietnia
Pyszny kremik:)
KulinarnaChwila 06 kwietnia
Super przepis:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 dag pietruszki
  • mały por
  • 3 ziemniaki
  • 150 g wędzonego łososia
  • 600 ml bulionu
  • 250 g śmietany 12 %
  • 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek koperku
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki