Zupa krem z pieczonych warzyw

Zupa krem z pieczonych warzyw
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kulinarne freestyle są rewelacyjne. Przy niewielkiej ilości składników można zawsze wyczarować coś smacznego. Tym razem papryka ,pomidory ,marchew ,bazylia ,natka...cudowne smaki lata :D jeszcze czujemy ten zapach...

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka
  • 400 g pomidorów
  • 400 g młodej marchewki
  • garść świeżej bazylii
  • 600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Papryki zawijamy osobno w folię aluminiową. Postępujemy tak też z pomidorami i marchewką (marchewki obieramy przed). Warzywa zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C. Studzimy. Papryki i pomidory obieramy ze skórek ,razem z marchewką kroimy na małe kawałki. Bazylię siekamy. Papryki ,pomidory ,marchewki i bazylię przekładamy do garnka ,zalewamy bulionem ,sokiem pomidorowym i zagotowujemy. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupy ,studzimy i miksujemy. Doz zupy dodajemy drobny makaron ,mielony imbir i kozieradkę. Podgrzewamy (cały czas mieszając) do momentu ,kiedy makaron zmięknie. Podajemy gorące z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 24 lutego 2015
Arek, ja się wpraszam do Ciebie na takie pyszności! :)
Ewaaa 25 lutego 2015
pieczenie podkreśla ładnie smak warzyw? muszę wypróbować koniecznie, śliczny talerzyk i światełko <3
ggosienka68 25 lutego 2015
ja już posmakowałam zupy...pyszna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 czerwone papryki
  • zielona papryka
  • 400 g pomidorów
  • 400 g młodej marchewki
  • garść świeżej bazylii
  • 600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • 300 ml soku pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • pęczek natki pietruszki
Składniki