Zupa - krem z pieczonych warzyw

Zupa - krem z pieczonych warzyw
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Smakowita zupa - krem. A właściwie zupa - remanent. Miałem w lodówce trochę warzyw, z którymi trzeba było coś zrobić. I wyszło, że to coś, to smaczny krem z zielonych (w większości) warzyw z kolendrą. Podana z czosnkowymi grzankami - idealna. Delikatna, aromatyczna, kremowa...

Składniki

  • łodyga brokuła
  • pół cukinii
  • ćwierć bakłażana
  • por
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • ok. 15 dag mrożonej fasolki
  • 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • 1,5 litra bulionu
  • pół pęczka świeżej kolendry

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokrój niezbyt drobno i rozłóż na papierze do pieczenia. Skrop oliwą i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
    Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją.
    Rosół przecedź i zagotuj.
    Wrzuć do niego mrożoną fasolkę i soczewicę. Gotuj, aż fasolka będzie prawie miękka - ok. 15 minut.
    Dodaj warzywa z piekarnika i gotuj jeszcze ok. 10 minut.
    Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
    Dodaj grubo posiekaną kolendrę i zmiksuj całość na gładki krem.
    W wypadku, gdyby krem okazał się zbyt gęsty - możesz dolać odrobinę wody, w przeciwnym - trochę śmietany.

  2. Zagotuj i zdejmij z ognia.
    Podawaj gorący z grzankami czosnkowymi, udekorowany liskiem kolendry.

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 26 marca 2014
pychoty taki kremik,właśnie mam różności i zabieram się do zrobienia:)
Konto usunięte 26 marca 2014
kremik niebo w gębie ,fakt bez soczewicy ale i tak pyszny:)
Wiech_K 26 marca 2014
Soczewica była właściwie tylko, aby go trochę zagęścić.
Składniki
  • łodyga brokuła
  • pół cukinii
  • ćwierć bakłażana
  • por
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 pieczarek
  • ok. 15 dag mrożonej fasolki
  • 5 - 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • łyżka oliwy
  • 1,5 litra bulionu
  • pół pęczka świeżej kolendry
Składniki