Zupa krem z pieczonych pieczarek

Zupa krem z pieczonych pieczarek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Oto przepis na najlepszą zupę pieczarkową jaką jadłam:). Dzięki temu, że pieczarki pieczemy z masłem a nie smażymy zyskujemy całkiem inny smak.

Składniki

  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa
  • do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Pokrojone w ćwiartki pieczarki i posiekaną cebulę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy masło, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

  2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy upieczone pieczarki i cebulę wraz z powstałym sosem, przyprawy i śmietankę. Studzimy, miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem, posypujemy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2017
Idealna zupka, pieczarki, cebulka, same dobre rzeczy. Zjadloby sie :-)
Składniki
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 dużego selera
  • 3 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, gałka muszkatołowa
  • do podania/dekoracji: ser żółty cheddar, posiekana natka pietruszki
Składniki