Zupa krem z pieczonych kolorowych pomidorków koktajlowych i papryki z rukolą

Zupa krem z pieczonych kolorowych pomidorków koktajlowych i papryki z rukolą
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
FIT, wegetariańskie

Składniki

  • kolorowe pomidorki koktajlowe (1 op. x 500 g)
  • kolorowe papryczki mini (1 op. x 250 g)
  • czosnek (4 ząbki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 listków bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 lub 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • do podania świeże listki rukoli

Przygotowanie

  1. 1. Pomidorki przekrój na połówki i przełóż do naczynia żaroodpornego.

    2. Dodaj oczyszczone z pestek papryczki oraz pokrojony czosnek.

    3. Polej olejem rzepakowym. Oprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym.

    4. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika. Piecz około 30 minut.

    5. Po około 30 minutach dorzuć świeże listki bazylii.

    6. Piecz jeszcze około 2-3 minuty.

  2. 7. Wyjmij z piekarnika i przełóż do wysokiego naczynia, zblenduj na gładkie purée.

    8. Dodaj około 1-1,2 litra bulionu warzywnego. Zagotuj.

    9. W miarę potrzeby dopraw solą morską i czarnym pieprzem świeżo mielonym oraz ok. 0,5 łyżeczki brązowego cukru.

    10. Podawaj z listkami rukoli.

    11. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 02 marca 2018
Zapowiada się pysznie :)
pelen_brzuszek 02 marca 2018
Super wygląda ;)
andalmatiner 06 marca 2018
Dziękuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kolorowe pomidorki koktajlowe (1 op. x 500 g)
  • kolorowe papryczki mini (1 op. x 250 g)
  • czosnek (4 ząbki)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 listków bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczki brązowego cukru
  • 1 lub 1,2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • do podania świeże listki rukoli
Składniki