Zupa - krem z pieczonych buraków

Zupa - krem z pieczonych buraków
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maudie
Pyszna i bardzo zdrowa zupka z buraków z nutką pomarańczy i imbiru :)

Składniki

  • Buraki 4-5 szt
  • Bulion (u mnie warzywny) 500 ml
  • Cebula 1 szt
  • Pomarańcza 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Imbir,1 łyżeczka świeżo startego
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Oliwa 2-3 łyżki
  • Pieprz,sól do smaku
  • Jogurt naturalny

Przygotowanie

  1. Buraki umyć,przekroić na pół i owinąć każdą połówkę w folię aluminiową. a następnie upiec do miękkości w piekarniku w temp.180 st. Po upieczeniu buraki obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    Cebulę pokroić w kostkę,przełożyć do garnka i zeszklić na oleju a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,starty imbir,buraki,sok wyciśnięty z pomarańczy oraz łyżeczkę startej na małych oczkach skórki z pomarańczy.

    Wymieszać wszystko,wlać bulion i dodać tymianek.Gotować ok 10 min. przyprawiając pieprzem i solą.
    Ugotowaną zupę zblendować na krem.
    Podawać zupkę z kleksem jogurtu naturalnego.Smacznego :)



Komentarze do przepisu (26)

konhambos 20 grudnia 2019
cos dla mnie, uwielbiam takie smaki
agiza 21 grudnia 2019
Pyszna zupka i jak pięknie podana;))
fafiatko 21 grudnia 2019
Piękna i pyszna zupa, szczególnie podoba mi się ta nuta pomarańczy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Buraki 4-5 szt
  • Bulion (u mnie warzywny) 500 ml
  • Cebula 1 szt
  • Pomarańcza 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Imbir,1 łyżeczka świeżo startego
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Oliwa 2-3 łyżki
  • Pieprz,sól do smaku
  • Jogurt naturalny
Składniki