Zupa Krem z Pieczonych Buraków.

Zupa Krem z Pieczonych Buraków.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś serwuje coś lekkiego,coś dla dbających o linię i nie mówię tu o sobie ;-)

Składniki

  • 3 porcje
  • ok.1 kg średnich buraczków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • olej do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • Dodatkowo:
  • mały buraczek do dekoracji
  • śmietana lub jogurt
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć,większe przekroić na pół,każdy zawinąć w kawałek foli aluminiowej,ułożyć na blaszce z piekarnika i piec 1 godz.w temp.200 C.
    Pozostawić do lekkiego przestygnięcia,następnie obrać ze skórki i pokroić w gruszą kostkę.
    W między czasie jak buraczki się piekły ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka,pozostałe warzywa obrałam,umyłam i starłam na tarce,na grubych oczkach,a ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy,dodałam do gotującego się bulionu i gotowałam na małym ogniu do miękkości.
    Na 3 łyżkach oleju zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,dodałam buraczki,doprawiłam solą,pieprzem i tymiankiem,podsmażyłam ok.5 min.na koniec dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek,całość przełożyłam do gotującego się bulionu.
    Gotować całość jeszcze 10 min.następnie w razie konieczności doprawić do smaku,użyć blendera zmiksować całość na puree.

  2. Przed podaniem,na talerzu skropić śmietaną kremówką,lub dać kleksa z jogurtu naturalnego i udekorować wedle własnego uznania i gustu.

    Do podsmażanych buraków z cebulką i czosnkiem można dać sok z połowy pomarańczy.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 03 września 2019
Pycha! w ten weekend bedzie u mnie buraczkowa :)
Maudie 03 września 2019
Dawno nie jadłam,czas nadrobić :)
kuchmariola63 04 września 2019
Pycha zupka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 porcje
  • ok.1 kg średnich buraczków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • olej do podsmażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • Dodatkowo:
  • mały buraczek do dekoracji
  • śmietana lub jogurt
  • natka pietruszki
Składniki