Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo prosta, zarazem bardzo smaczna propozycja na krem z buraków. Wspaniale komponuje się z estragonem, bardzo aromatycznym ziołem.

Składniki

  • 1 kg buraków (średniej wielkości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • estragon
  • ocet jabłkowy
  • śmietana (słodka)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki (każdy z osobna) zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i zapiekamy 90 min (najlepiej średniej wielkości) w temperaturze 200°C. Następnie wyciągamy, studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki i razem z bulionem i czosnkiem miksujemy na papkę. Przelewamy do garnka, dodajemy estragon i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Podajemy ze śmietaną.

Komentarze do przepisu (6)

ciacho50 12 czerwca 2016
Pyszna, Zdrowa :)
Docherro 12 czerwca 2016
Samo zdrowie,uwielbiam wszystko co z buraczkami:)
Futka 12 czerwca 2016
Buraczki <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg buraków (średniej wielkości)
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • estragon
  • ocet jabłkowy
  • śmietana (słodka)
  • sól, pieprz
Składniki