Zupa krem z pieczonych bakłażanów

Zupa krem z pieczonych bakłażanów
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszna, aromatyczna zupa z bakłażanów, z nutką orientu.

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorów
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • kumin
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew i pietruszkę obieramy. Wszystkie warzywa, czosnek, papryczkę i cytrynę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wstawiamy na 45 min do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Następnie warzywa wyciągamy, lekko ostudzamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki. Bakłażana obieramy, miąższ przekładamy do garnka razem z pozostałymi warzywami, czosnkiem, sokiem z cytryny, papryczką, pokrojonymi pomidorami (bez skóry i nasion), zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę miksujemy na krem, rozprowadzamy jogurtem, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Obficie posypujemy posiekaną natką i tymiankiem.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 16 października 2015
Znakomity krem :)
GREGORHSPEED 17 października 2015
Dziękuję ;)
Składniki
  • 2 duże bakłażany
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorów
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • kumin
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
Składniki