Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa: marchew, pół selera, pietruszkę, por i wędzony boczek.
Kiedy warzywa zmiękną-wyjąć je łyżką cedzakową razem z boczkiem.
Papryki włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 35 minut.
Ostrożnie wyjąć i przełożyć do mocnego woreczka foliowego. Zawiązać i odłożyć na 20 minut.
Wyjąć z woreczka i poczekać chwilę by trochę ostygły bo nadal są bardzo gorące.
Zdjąć skórkę, usunąć nasionka i ogonki. Pokroić w grube paski.
Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić.
Na patelnię wlać olej, dodać drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tylko "zeszklić" . Dodać pokrojone pomidory i paprykę. Smażyć 5 -7 minut.
Przełożyć do wywaru. Zmiksować.
Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką w proszku i odrobiną cukru.
Makaron w kształcie ryżu ugotować.
Ułożyć na środku talerza. Zalać zupą, Udekorować suszonymi płatkami chili i kwiatem nasturcji (który jest jadalny).
Komentarze do przepisu (1)