Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Po prostu boska. Nic dodać, nic ująć. Pieczona papryka jest rewelacyjna sama w sobie.

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy. Przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy około 40 min. Następnie studzimy, obieramy (sok z pieczenia zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne.
    Sok z pieczenia, obrane papryki, paprykę słodką, mąkę miksujemy ze szklanką bulionu warzywnego i oliwą.
    Następnie przelewamy do garnka, dolewamy wodę (do pojemności 1,2 litra), zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas pierożki z ricottą i suszonymi pomidorami.

Komentarze do przepisu (19)

Futka 23 sierpnia 2018
Doskonała <3
SlodkoSlodka83 23 sierpnia 2018
Pysznie wygląda :-)
Obserwator 23 sierpnia 2018
Smakowała wybornie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki