Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Trudno opisać jednym zdaniem dlaczego...posmakujecie, będziecie wiedzieć.

Składniki

  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • groszek ptysiowy
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki przekładamy do rękawa pieczeniowego. Pieczemy 40 min w temperaturze 200°C (termoobieg). Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Papryki wyciągamy z rękawa, lekko nakłuwamy, przez sitko przesączamy sok wypływający z papryk (nie wylewamy). Papryki obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miksujemy na papkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy posiekaną cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, dodajemy zmiksowane papryki, smażymy jeszcze 5 min, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy sok z papryki. Całość gotujemy 10 min, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym.

Komentarze do przepisu (10)

Futka 29 października 2015
Wspaniała, aromatyczna i niezwykle smakowita zupa :)
Konto usunięte 29 października 2015
Wygląda obłędnie :)
mimiwiki 29 października 2015
uwielbiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypiorek
  • groszek ptysiowy
  • pieprz
Składniki