Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wataga
Zupa z pieczonej dyni. Lekko pikantna i rozgrzewająca dzięki dodatkowi ostrej papryczki i imbiru.

Składniki

  • Dynia
  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por
  • Seler
  • Imbir (łyżeczka startego)

Przygotowanie

  1. Piec dynię 20 - 25 minut w 190 stopniach.
    W garnku podsmażyć przez kilka minut startą na grubych oczkach włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem oraz porem pokrojonym w plasterki.

  2. Warzywa po podsmażeniu doprawić imbirem, chili, kurkumą, wędzoną papryką (można zastosować inną ulubioną kompozycję). Chwilkę poddusić, aby wydobyć maksimum aromatu z przypraw i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz upieczoną dynię. Gotować do momentu zmięknięcia ziemniaków (około 20 minut).

  3. Odstawić do ostygnięcia, po czym zblendować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić mlekiem, jednak ja wolę dodać napój sojowy.

  4. Podawać po podgrzaniu z odrobiną śmietanki, słonecznika, parmezanu lub innego twardego sera oraz grzankami.

Komentarze do przepisu (1)

Rena1 30 sierpnia 2021
To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup <3
Składniki
  • Dynia
  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por
  • Seler
  • Imbir (łyżeczka startego)
Składniki