Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z pieczonej dyni. Lekko pikantna i rozgrzewająca dzięki dodatkowi ostrej papryczki i imbiru.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 80
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7774
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 533
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 80
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7774
Składniki
Piec dynię 20 - 25 minut w 190 stopniach. W garnku podsmażyć przez kilka minut startą na grubych oczkach włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem oraz porem pokrojonym w plasterki.
Warzywa po podsmażeniu doprawić imbirem, chili, kurkumą, wędzoną papryką (można zastosować inną ulubioną kompozycję). Chwilkę poddusić, aby wydobyć maksimum aromatu z przypraw i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz upieczoną dynię. Gotować do momentu zmięknięcia ziemniaków (około 20 minut).
Odstawić do ostygnięcia, po czym zblendować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić mlekiem, jednak ja wolę dodać napój sojowy.
Podawać po podgrzaniu z odrobiną śmietanki, słonecznika, parmezanu lub innego twardego sera oraz grzankami.