Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.

Składniki

  • 1 dynia piżmowa (około 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, pieczemy około 35-40 minut.

    Marchewki kroimy, czosnek wyciskamy z łupin, miąższ dyni oddzielamy od skórki, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), miksujemy na gładko.

    Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy mleczko kokosowe podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą.

    Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 28 kwietnia
Super zupa.
Ja gotowałem parę razy ,ale z dyni Hokkaido, bo nie trzeba obierać i się krótko gotuje.
Pomyślę... Czytaj całość »
Super zupa.
Ja gotowałem parę razy ,ale z dyni Hokkaido, bo nie trzeba obierać i się krótko gotuje.
Pomyślę o zupie z pieczonej dyni , pewnie ma wyrazisty smak.
kuchmariola63 29 kwietnia
Pyszna zupka :)
KulinarnaChwila 29 kwietnia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 dynia piżmowa (około 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • sól
Składniki