Zupa krem z pieczonej dyni

Przepis dnia 2016-10-27
Zupa krem z pieczonej dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa krem z pieczonej dyni z szafranem

Składniki

  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieczywo na grzanki

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy z odrobiną oliwy, w piekarniku jakieś 45 minut w 180 stopniach. Kawałki cebuli i czosnek chwilę smażymy na oliwie, dorzucamy do tego upieczoną dynię. Zalewamy bulionem, dodajemy szafran, liść laurowy, sól i chili. Gotujemy 15 minut, studzimy. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy krem do garnka, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem (wg własnego uznania), ewentualnie solą, zagotowujemy. Porządnie ją doprawcie. Jeżeli zupa jest za gęsta możecie dolać trochę wody. Podajemy z grzankami z ulubionego pieczywa.

Komentarze do przepisu (5)

bellamozzarella 24 października 2016
przepysznie się prezentuje ;-)
GREGORHSPEED 25 października 2016
Uwielbiam takie kremy <3
Docherro 25 października 2016
Przepyszny kremik:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieczywo na grzanki
Składniki