Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Smaczna zupa z kalafiora, sycąca, aromatyczna, ekspresowa w przygotowaniu

Składniki

  • kalafior 1
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny ok. 1l
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • masło orzechowe 3 pełne łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • do podania groszek ptysiowy

Przygotowanie

  1. Kalafior umyc i podzielić na różyczki, każdą delikatnie posmarować oliwą (u mnie olej z orzechów arachidowych), posypać solą i ziołami prowansalskimi

  2. wsunąć do piekarnika temp. 180 stopni na 30 minut. Powinny być ciemne, ale nie spalone.

  3. Kiedy kalafior będzie gotowy, podzielić go na mniejsze kawałki, wystarczy każdą różyczkę przekroić na pół. Czosnek pokroić w plasterki.
    Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać czosnek i przez kilka min. podsmażyć na małym ogniu. Następnie dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać, wlać gorący bulion – powinno być go tyle, aby tylko zakrył kalafiory.
    Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, kalafior powinien być bardzo miękki. Zupę dokładnie zblendować na gładki krem. Dodać masło orzechowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 25 czerwca 2018
Interesująca wersja zupy kalafiorowej - z pewnością wypróbuję.
sereberko80 25 czerwca 2018
polecam :-)
GREGORHSPEED 26 czerwca 2018
Marzenko, ciekawe połączenie. Z chęcią skosztuję <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kalafior 1
  • czosnek 2 ząbki
  • bulion warzywny ok. 1l
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • masło orzechowe 3 pełne łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • do podania groszek ptysiowy
Składniki