Zupa krem z pieczonego kalafiora.

Zupa krem z pieczonego kalafiora.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Milycooking
Zupa krem z pieczonego kalafiora to kolejna propozycja, której koniecznie musicie spróbować. Kalafior jest bardzo popularny w naszej kuchni i chyba każdy chociaż raz przygotowywał gotowanego kalafiora z bułką tartą. A czym różni się gotowany od pieczonego zapytacie? Przede wszystkim cudownym zapachem unoszącym się w całej kuchni. Przypomnijcie sobie proszę czy jak byliście dziećmi i mama zrobiła kalafior na obiad to czy jedliście go z uśmiechem? Czy pachniał tak intensywnie, że chciało Was się go jeść? A jak reagują Wasze dzieci na kalafiora w bułce tartej? Pewnie jak większość nie zajadają się nim z uśmiechem. Uważam, że pieczony kalafior to zmieni A tym bardziej zupa krem z pieczonego kalafiora, dlaczego? W zupie krem można przemycić do naszego menu wszystko i nie każdy musi wiedzieć z czego ona jest. Zapytacie dlaczego akurat wybrałem na kolejną propozycje tak prosty ( bo będzie bardzo prosty ) przepis na zupę i to akurat kalafior? Ponieważ kalafior ma też właściwości zdrowotne. Może chronić przed wrzodami, ma działanie przeciwnowotworowe i może pomóc osobom z reumatyzmem. Koniec teorii bierzemy się do pracy

Składniki

  • Kalafior 1 szt ok. 1 kg
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Bulion ok. 1 l
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Olej 1-2 łyżki
  • Sól pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Tak jak wspomniałem wcześniej jest to bardzo prosty przepis i jak zauważyliście składający się z niewielu produktów. Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180 stopni. W między czasie dzielimy kalafior na różyczki obieramy czosnek. Przekładamy wszystko na blaszkę dodajemy sól i olej. Pieczemy 20 – 25 minut. Kalafior powinien być lekko ciemny ale nie spalony. Można blaszkę z kalafiorem przykryć podczas pieczenia folią aluminiową, żeby się nam nie spalił. Gdy nasz kalafior będzie gotowy przekładamy go razem z czosnkiem do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze około 10 minut. Następnie zupę blendujemy dodajemy pieprz i śmietankę i nasza zupa krem z pieczonego kalafiora gotowa Smacznego!!

Składniki
  • Kalafior 1 szt ok. 1 kg
  • Czosnek 4-5 ząbków
  • Bulion ok. 1 l
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Olej 1-2 łyżki
  • Sól pieprz do smaku
Składniki