Zupa krem z pasternaku

Zupa krem z pasternaku
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Pasternak to w Polsce bardzo niedoceniane warzywo, przy tym jest duzo smaczniejsze od pietruszki, niskokaloryczne i równie zdrowe. Zupa krem jest bardzo szybkim daniem, sok z pomaranczy, przyprawy i parmezan dodaja mu specyficznego smaku, a ukoronowaniem sa jajka przepiórcze, które mozna oczywiscie zastapic kurzymi.

Składniki

  • 250 g korzeni pasternaku
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Quatre Épices* (lub jej pojedynczych skladników)
  • sól pomarańczowa
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka przepiórcze
  • drobno starte płatki parmezanu
  • czarna sól hawajska

Przygotowanie

  1. * Przyprawe Quatre-Èpices bardzo latwo wykonac samemu.
    Sklada sie ona z:
    - bialego pieprzu (70%),
    - imbiru (20%),
    - galki muszkatolowej (9%)
    - gozdzików (1%).


    Pasternaki obrac, pokroic na kawalki i gotowac w wodzie ok. 20 min. Po ugotowaniu odcedzic i ew. zostawic troche wody z gotowania do rozrzedzenia kremu.
    Kostki pasternaku zmiksowac, dodac sok z pomaranczy, przyprawe, sól i oliwe z oliwek. Jesli krem bedzie zbyt gesty, dodac troche wody z gotowania pasternaków.
    Jajka przepiórcze usmazyc na oliwie, ulozyc na kremie.

  2. Zupe podawac posypana sola hawajska i platkami parmezanu.

Komentarze do przepisu (8)

Maudie 13 stycznia 2018
Brzmi niesamowicie pysznie:)))Muszę wypróbować!
Futka 15 stycznia 2018
Mmm... Bardzo smaczna i pożywna zupka :)
Prezentuje się bardzo apetycznie :)
fafiatko 16 stycznia 2018
to czarne to czarnuszka?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g korzeni pasternaku
  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka przyprawy Quatre Épices* (lub jej pojedynczych skladników)
  • sól pomarańczowa
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka przepiórcze
  • drobno starte płatki parmezanu
  • czarna sól hawajska
Składniki