Zupa-krem z pasternakiem

Zupa-krem z pasternakiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Sprawdzony przepis na "Zupa-krem z pasternakiem"

Składniki

  • 1 kg pasternaku
  • 3 jabłka
  • 2 duże ziemniaki
  • serek topiony
  • np. śmietankowy
  • 1 i 1/2 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu np. gryczanego
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej natki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do miseczki włóż miód, sos sojowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie wymieszaj. Pasternak oraz ziemniaki obierz skrobaczką i dokładnie umyj. Pasternak pokrój w talarki, ziemniaki – w kostkę. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki.

  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, ułóż warzywa oraz jabłka, lekko posól. Piecz w piekarniku nagrzanym do  175° C tak długo, aż pasternak oraz ziemniaki staną się miękkie, a jabłka zaczną się rumienić (ok. 60 minut). W trakcie pieczenia polewaj wszystko sosem miodowo-sojowym.

  3. Lekko przestudzone warzywa oraz jabłka przełóż do garnka i rozdrobnij blenderem. Stopniowo dolewaj ciepły (ale nie gorący) bulion.

  4. Gdy zupa będzie już miała konsystencję kremu, dodaj rozdrobiony serek topiony. Wtedy garnek ustaw na ogniu i podgrzewaj, żeby serek się rozpuścił. Na koniec dołóż masło orzechowe i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu.

  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gorącą zupę przelej do miseczek i udekoruj świeżą natką.

  6. 80 minut. Porcja: 385 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Składniki
  • 1 kg pasternaku
  • 3 jabłka
  • 2 duże ziemniaki
  • serek topiony
  • np. śmietankowy
  • 1 i 1/2 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka miodu np. gryczanego
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej natki do dekoracji
Składniki