Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu

Zupa krem z papryki z chipsami z parmezanu
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo łatwa w przyrządzeniu i niedroga zupa. Jest mocno sycąca, dlatego z powodzeniem możemy na obiad zaplanować jedno danie. Podaję ją z grzankami, posiekaną rukolą i oryginalnymi chipsami z parmezanu.

Składniki

  • Papryka - biała lub żółta - 4 szt. średniej wielkości
  • Papryczka chili - czerwona - 1/2 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 3 szkl.
  • Masło - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa - 1 szt.
  • Vegeta - do smaku
  • Jogurt grecki - 2 łyżki
  • Serek topiony - 100 g
  • Dodatki: rukola, parmezan, grzanki

Przygotowanie

  1. Zupa

    Paprykę - białą lub żółtą (do tego przepisu użyłam białej, ponieważ teraz jest na nią sezon) dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Papryczkę chili (pamiętamy by usunąć wszystkie pestki) i czosnek drobno siekamy - dorzucamy do papryki. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i vegetę i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut). Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy ser topiony, masło i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i całość się zagotuje. Dodajemy 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z grzankami, posiekaną rukolą i chipsami z parmezanu.

  2. Chipsy z parmezanu

    Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej kawałek papieru do pieczenia. Rozkładamy na nim starty na grubych oczkach ser parmezan - formując kółka - jedna łyżka sera - jedno kółko. Nie robię równych kółek, ponieważ ser po upieczeniu ma fajny, nieregularny kształt. Nakrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy lekko nasze placuszki z parmezanu by były plaskie. Smażymy chwilę, aż spód się zarumieni (2-3 min.) i przekładamy całość na drugą stronę. Po zarumienieniu drugiej strony zdejmujemy z patelni chipsy (razem z papierem), czekamy chwilę aż lekko przestygnie. Odrywamy delikatnie papier z naszych chipsów i gotowe :)

Składniki
  • Papryka - biała lub żółta - 4 szt. średniej wielkości
  • Papryczka chili - czerwona - 1/2 szt.
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Woda - 3 szkl.
  • Masło - 1 łyżka
  • Kostka rosołowa - 1 szt.
  • Vegeta - do smaku
  • Jogurt grecki - 2 łyżki
  • Serek topiony - 100 g
  • Dodatki: rukola, parmezan, grzanki
Składniki