Zupa krem z ogórka

Zupa krem z ogórka
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszna ,lekka i aksamitna zupa ze świeżych ogórków. Smak podkreśla posiekany koperek. Idealna w sezonie.

Składniki

  • 500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe)
  • duża cebula
  • por (biała część)
  • łyżeczka masła
  • 1/2 małego selera
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • sól ziołowa
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Cebulę i por siekamy. Ogórki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dusimy na maśle ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. W tym czasie ,ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym garnku.
    Ugotowane ogórki miksujemy ,dodajemy odsączone z wody ziemniaki i posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 27 marca 2015
Pyszniutka ta zupka! :D
GREGORHSPEED 27 marca 2015
Dziękuję ;)
Składniki
  • 500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe)
  • duża cebula
  • por (biała część)
  • łyżeczka masła
  • 1/2 małego selera
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • sól ziołowa
  • Pieprz czarny
Składniki