Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Czy da się zrobić pyszną, pożywną i efektownie wyglądającą zupę w 15 minut? Taką , którą można przygotować i dzieciom i gościom? Tym przepisem spróbuję Was przekonać, że się da, a gotowanie może i powinno być przyjemne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie :



    1. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy masło i krótko podsmażany na nim czosnek.

    2. Dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy (2 łyżki kurkumy i po pół łyżeczki pozostałych przypraw )

    3. Zalewamy wodą i gotujemy razem ok. 3 min.

    4. W tym czasie na drugiej suchej patelni prażymy posolone pestki słonecznika i kroimy szczypiorek - ilość weług upodobań :)

    5. Do gotującego się wywaru dodajemy śmietnkę lub mleko kokosowe i na dużym ogniu odparowujemy ok. 2 min.

    6. Zupę blendujemy , próbujemy i ponownie doprawiamy, a następnie gotujem chwilę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    7. i.... podajemy :)



    Zupę nalewamy do głębokiego talerza, na wierzchu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem, całość uzupełniając szczyptą słodkiej ( lub ostrej ) papryki .



    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

zabecka 04 października 2018
Uwielbiam kukurydzę! Już nie mogę się doczekać jak wypróbuje tą zupkę!
OverTheHeaven_pl 04 października 2018
To tak jak ja :) Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie do gustu <3 Podrawiam
Składniki
Składniki