Zupa-krem z kiszonych pomidorów według Ewy Wachowicz

Zupa-krem z kiszonych pomidorów według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Tradycyjna pomidorówka w zupełnie nowej odsłonie. Przepis pochodzi z 418. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • litrowy słoik kiszonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • ryż
  • śmietana
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Marchewki i pietruszki obrać, białą część pora umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Zalać wodą, posolić, przykryć i ugotować (na wolnym ogniu ok. ½ godziny). W oddzielnym garnku przygotować ryż „na gęsto”.

  3. Do wywaru jarzynowego dorzucić kiszone pomidory. Przyprawić startym imbirem, majerankiem i słodką papryką. Gotować do miękkości.

  4. Zupę przetrzeć przez sito (skórki zostaną na siatce). Doprawić świeżo mielonym pieprzem.

  5. Podawać z ryżem (można zrobić kulki). Na talerzu udekorować kleksem śmietany i natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (1)

Dariusz-D 17 kwietnia
Zupa jałowa i na wodzie.
Nie dla mnie.
Składniki
  • litrowy słoik kiszonych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • do podania:
  • ryż
  • śmietana
  • natka pietruszki
Składniki