Zupa krem z kapusty i pomidorów

Zupa krem z kapusty i pomidorów
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima.

Składniki

  • 500 g kapusty białej
  • 2-3 ziemniaki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • śmietana
  • cukier
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na dużym ogniu przez kwadrans, następnie zmniejszamy płomień, wlewamy passatę pomidorową, zagotowujemy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
    Podajemy ze śmietaną.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 24 lutego 2019
z kapustą może być ciekawie :)
Składniki
  • 500 g kapusty białej
  • 2-3 ziemniaki
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • śmietana
  • cukier
  • sól, pieprz
Składniki