Zupa krem z kapusty i pomidorów

Zupa krem z kapusty i pomidorów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw <3 najlepsze są te bezmięsne <3

Składniki

  • 1/2 małej główki kapusty białej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • 100 g makaronu (ulubionego)
  • por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne.

    Razem z obraną marchewką i pokrojonym w kostkę selerem, zalewamy zimną wodą (1,2 l) gotujemy do miękkości dodając ½ łyżeczki soli.

    Marchew wyciągamy z zupy (kroimy w talarki), resztę miksujemy na gładko, wrzucamy makaron, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, aż makaron dojdzie (od czasu do czasu mieszamy, by makaron się nie skleił).

    Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem.

    Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem.

Komentarze do przepisu (15)

bellamozzarella 01 października 2016
ooo ...następna smakowita zupka ;-)
Jagoda50 01 października 2016
Zupa wygląda bardzo smacznie,jeszcze takiej nie jadłam,
Docherro 02 października 2016
Pyszny kremik,my też ostatnio bardzo polubiliśmy takie zupy:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 małej główki kapusty białej
  • 2 duże pomidory
  • 1 duża marchew
  • kawałek selera
  • 100 g makaronu (ulubionego)
  • por (biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz
Składniki