Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Dobra i zdrowa taka właśnie jest zupa! A do tego obłędnie pyszna jest zupa krem z kalarepy!

Składniki

  • Kalarepa – 2 bardzo duże sztuki
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Cebula średnia biała
  • 2 ząbki czosnku
  • Bulion warzywny lub drobiowy 800 ml
  • Chili w płatkach według gustu
  • Płatki migdałów - 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Masło – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – około 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej około łyżki oliwy i dodaj łyżkę masła, zamieszaj. Dodaj poszatkowaną cebulę i czosnek pokrojony w plasterki.

  2. Chwilę przesmaż i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepy. Smaż, mieszając około 5 minut. Posól do smaku i posyp płatkami chili według preferencji. Jeśli krem ma być delikatny pomiń chili.

  3. Wszystko z patelni przełóż do garnka i zalej bulionem.

  4. Zagotuj i gotuj do miękkości warzyw. Dla szybszego rezultatu, zakryj garnek pokrywką.

  5. Kiedy warzywa będą już gotowe, zmiksuj na gładki krem.
    Tak przygotowaną zupę, serwuj w miseczkach w towarzystwie płatków migdałów, z odrobiną płatków chili.

Składniki
  • Kalarepa – 2 bardzo duże sztuki
  • Ziemniaki – 2 średnie
  • Cebula średnia biała
  • 2 ząbki czosnku
  • Bulion warzywny lub drobiowy 800 ml
  • Chili w płatkach według gustu
  • Płatki migdałów - 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Masło – 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek – około 1 łyżka
Składniki