Zupa krem z kalafiora i sera żółtego

Zupa krem z kalafiora i sera żółtego
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Połączenie delikatnego kalafiora z aksamitnym serem. Aromatu dodała posiekana natka pietruszki. Całość jest delikatna w smaku, jednak bardzo pożywna i rozgrzewająca w zimowe dni.

Składniki

  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 750 g kalafiora
  • 1,4 l bulionu drobiowego
  • 150 g sera masdamer
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy mąkę i smażymy jeszcze 1 min.

    Do cebuli wlewamy, powoli i cały czas mieszając, gorący bulion.

    Do bulionu wrzucamy różyczki kalafiora i gotujemy je przez 20 min. Lekko studzimy i miksujemy całość na gładko.

    Zupę ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty ser i gotujemy do momentu rozpuszczenia.

    Zupę doprawiamy do smaku pieprzem.

    Podajemy z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką.

Komentarze do przepisu (12)

Bellapi 21 stycznia 2017
OMG chcem już teraz zaraz <3
bellamozzarella 21 stycznia 2017
Pyyyycha ;-) z moją ulubioną zieloną pietruchą :-)
Docherro 22 stycznia 2017
Pyszności kremik...mniamm...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 750 g kalafiora
  • 1,4 l bulionu drobiowego
  • 150 g sera masdamer
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny mielony
Składniki