Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszna gęsta zupa krem z kalafiora, korzenia pietruszki i pora. Szybko, prosto i smacznie:)

Składniki

  • bulion 800 ml
  • kalafior 1 szt
  • por /biała część/ 1 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • cukier do smaku
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Por dokładnie oczyszczamy i drobno siekamy. Korzeń pietruszki również oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki a drobniejsze części łodyg ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
    W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Często mieszając i pilnując by nic się nie przypaliło podsmażamy 2-3 min. Wlewamy bulion /z kostki lub "niedzielny" rosół/. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym i cukrem. Gotową zupę miksujemy na gładki krem.
    Porcje na talerzu możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (8)

SlodkoSlodka83 25 listopada 2019
Pyszota,bardzo lubię,a moje chłopaki oczywiście mają długie zęby ;-)
fafiatko 25 listopada 2019
Uwielbiam takie delikatne zupy!
Docherro 25 listopada 2019
Ale boski kremik,uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • bulion 800 ml
  • kalafior 1 szt
  • por /biała część/ 1 szt
  • pietruszka /korzeń/ 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • cukier do smaku
  • masło 1 łyżka
Składniki