Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z kabaczka"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 394
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10700
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 58
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 394
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 10700
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 58
Składniki
Kabaczek umyj, obierz, przekrój, usuń pestki i pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Marchewki, ziemniaki, seler oraz pietruszkę obierz, umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie partiami dodawaj warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż je do gorącego bulionu, gotuj ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Warzywa odcedź i zmiksuj blenderem na gładki mus. Przełóż do garnka i dolej bulionu, w którym się gotowały, aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, podgrzej. Na rozgrzanym maśle zeszklij po krojony w małe kawałki por. Na gorą cą suchą patelnię wrzuć ciecierzycę, mieszając smaż 3-5 min, aż odparuje z niej woda.
Przełóż do miseczki a na suchą patelnię wsyp cukier. Gdy się stopi i lekko skarmelizuje, wrzuć ciecierzycę, wymieszaj, by pokryła się roztopionym cukrem. Gorącą zupę przelej na talerze, udekoruj porem i karmelizowaną ciecierzycą.
40 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie