Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa krem z groszku"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 146
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 864
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 97
Składniki
W dużym rondlu rozgrzej masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj groszek i nie przestając mieszać podduś razem przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Poczekaj aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj jeszcze 5-7 minut bez przykrycia, aż groszek będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego groszku wydłuż czas gotowania o ok. 10 min. Część groszku (do dekoracji) wyjmij łyżką cedzakową i odłóż.
Ser mozzarella pokrój w niezbyt dużą kostkę. 1 odłóż do dekoracji, resztę dodaj do zupy. Mieszając podgrzewaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Na koniec wlej 200 ml śmietanki i jeszcze chwilkę podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksuj ją blenderem. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotową zupę rozlej do miseczek lub kokilek. Każdą porcję udekoruj groszkiem, serem mozzarella i listkami natki lub bazylii. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
35 min Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie