Zupa krem z dyni pestkami

Zupa krem z dyni pestkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszną zupę dyniową z pestkami.

Składniki

  • mała dynia (po obraniu ok 500g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • średnia marchewka
  • łyżka masła
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego tartego imbiru (jeżeli nie mamy świeżego, możemy użyć w proszku)
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • dojrzały pomidor
  • 2 szklanki bulionu
  • pestki dyni do posypania
  • śmietana

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
    Dynie obrać ze skórki i usunąć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Imbir obrać i zetrzeć łyżeczką.

    Masło rozpuścić w garnku i zeszklić na nim cebule i czosnek. Do zeszklonych warzyw dodać dynię, ziemniaki oraz marchewkę. Delikatnie doprawić solą, kurkumą i imbirem.

    Wszystko smażyć ok pięć minut. Wszystko zalać gorącym bulionem i gotować przez następne 10 minut na średnim ogniu.

    Pomidor naciąć na krzyż na wierzchu (po sparzeniu łatwiej będzie obrać) i zalać wrzątkiem, następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

    Pod koniec gotowania dodać pomidora i gotować jeszcze przez 5 minut.

    Gotową zupę zmiksować blenderem i doprawić do smaku.

    Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 15 września 2019
Ale pysznie i wartosciowo!
Maudie 16 września 2019
Pysznie i zdrowo:)
SlodkoSlodka83 16 września 2019
Pyszna :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mała dynia (po obraniu ok 500g)
  • 2 średnie ziemniaki
  • średnia marchewka
  • łyżka masła
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego tartego imbiru (jeżeli nie mamy świeżego, możemy użyć w proszku)
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • dojrzały pomidor
  • 2 szklanki bulionu
  • pestki dyni do posypania
  • śmietana
Składniki