Zupa krem z dyni i gruszki

Zupa krem z dyni i gruszki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
To pyszne i oryginalne połączenie smaków sprawi , że posmakuje każdemu.

Składniki

  • Dynia - 1/2 kg
  • Gruszki - 2 szt.
  • Marchewka - 2 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Por - 1/3 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Papryka - 1/4 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Pieprz cayenne trochę w/g uznania
  • Śmietana na kleksy
  • Bulion - 1 szklanka
  • Woda - 2 szklanki

Przygotowanie

  1. Dynię , gruszki, warzywa , myjemy , obieramy , kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło , wkładamy dynię oraz marchewkę i smażymy 10 minut. Warzywa pozostałe i gruszki wkładamy do garnka zalewamy wodą i bulionem , wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy 20 minut.

  2. Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną dynię z marchewką , doprawiamy solą i papryką , całość gotujemy - 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy, ziele angielskie i całość blendujemy. Zagotowujemy doprawiamy pieprzem czarnym i cayenne.

  3. Podajemy z kleksami śmietany i groszkiem ptysiowym.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 06 marca
Wspaniała zupa... Gratuluję serdecznie :-)
marianna1289 06 marca
Dzięki
Składniki
  • Dynia - 1/2 kg
  • Gruszki - 2 szt.
  • Marchewka - 2 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Por - 1/3 szt.
  • Seler - 1/4 szt.
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Papryka - 1/4 łyżeczki
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Pieprz cayenne trochę w/g uznania
  • Śmietana na kleksy
  • Bulion - 1 szklanka
  • Woda - 2 szklanki
Składniki