Zupa krem z dyni i gruszek

Zupa krem z dyni i gruszek
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Agawos
Rozgrzewająca zupa z dyni i gruszek z dodatkiem chili.

Składniki

  • 1 mała dynia hokaido
  • 2 lub 3 gruszki
  • 1 cebula
  • Chili
  • 1/2 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • sól i pierz do smaku

Przygotowanie

  1. Dynię oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki. Gruszki i cebulę obrać i pokroić. Przygotować naczynie żaroodporne wyłożyć na nim dynię, gruszki i cebulę, skropić olejem i wstawić do piekarnika na 25 minut w temperaturze 170-180 stopni.

  2. Miękkie upieczone składniki zmiksować i dodać do nich wywar warzywny lub mięsny. Wywar dodajemy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy w zależności od indywidualnych upodobań.

  3. Zupę przyprawiamy chili, czarnym pieprzem i solą.

  4. Zupę możemy podawać jako czysty krem lub z dodatkami np. ryżem czy makaronem.

Komentarze do przepisu (3)

ewka16 19 sierpnia 2020
Uwielbiam krem z dyni. świetna podpowiedź na zmianę. Następny robię z gruszką :)
KulinarnaChwila 20 sierpnia 2020
Super przepis )
Maudie 20 sierpnia 2020
Pycha:)
Składniki
  • 1 mała dynia hokaido
  • 2 lub 3 gruszki
  • 1 cebula
  • Chili
  • 1/2 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • sól i pierz do smaku
Składniki