Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sezon na dynię i rozgrzewające się zaczyna. Więc dzisiaj pyszna zupa krem z grzankami.

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 430 g dyni hokkaido
  • 30 g cebuli
  • 100 g ziemniaków
  • 25 g marchwi
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5l bulionu
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • GRZANKI:
  • 6 kromek chleba
  • masło zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. ZUPA:
    Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć w garnku na maśle. Dynię, ziemniaki oraz marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do podsmażonej cebuli wraz z imbirem. Smażyć 5 minut. Zalać bulionem i gotować około 20 minut do miękkości warzyw. Wszystko zblendować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Śmietanę zahartować z 4 łyżkami gorącej wody i dodać do zupy. Wymieszać. Podawać z grzankami.

  2. GRZANKI
    Chleb pokroić małą kosteczkę i suszyć na patelni na bardzo małym ogniu. Gdy grzanki będą już miały złoto-brązowy kolor dodać troszkę masła, posypać ziołami prowansalskimi i wymieszać. Suszyć jeszcze chwilkę.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 28 września
Przepyszna :)
smacznie_na_talerzu 29 września
Dziękuję:-)
Składniki
  • SKŁADNIKI:
  • 430 g dyni hokkaido
  • 30 g cebuli
  • 100 g ziemniaków
  • 25 g marchwi
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1,5l bulionu
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • ¼ łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • GRZANKI:
  • 6 kromek chleba
  • masło zioła prowansalskie
Składniki