Zupa - krem z dyni

Zupa - krem z dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na wegetariańską zupę - krem z dyni, z grzankami własnymi grzankami. Zupa idealna jako przystawka albo jako lekkie danie na upalne dni.

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • śmietana 18 %
  • mielony imbir (może też być świeży korzeń)
  • sól
  • pieprz
  • kilka kromek wieloziarnistego chleba tostowego

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. W głębokim garnku rozgrzewamy 1/4 kostki masła i wrzucamy pokrojoną dynię. Smażymy aż zacznie robić się miękka.

    Obieramy pozostałe warzywa. Pietruszkę, marchewkę, ziemniaka i seler kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z dynią.

    Nożem zgniatamy ząbki czosnku i wrzucamy do garnka.

    Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i mielonego imbiru.

    Kiedy wszystko się podsmaży wlewamy wodę, tak aby warzywa były przykryte.

    Dodajemy por oraz opaloną cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości.

  2. W tym czasie kroimy w drobną kostkę pieczywo i zrumieniamy na patelni z niewielka ilością masła.

    Kiedy warzywa będą bardzo miękkie wyjmujemy cebulę i por, resztę miksujemy na gładką masę.

    Doprawiamy pieprzem, solą i imbirem.

    Podajemy z łezką śmietany i grzankami.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 22 sierpnia 2014
Gotuję bardzo podobnie. Pyszna.
Składniki
  • 2 kg dyni
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/4 kostki masła
  • śmietana 18 %
  • mielony imbir (może też być świeży korzeń)
  • sól
  • pieprz
  • kilka kromek wieloziarnistego chleba tostowego
Składniki