Zupa krem z czerwonych warzyw

Zupa krem z czerwonych warzyw
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Krem z buraka, pomidorów i papryki. Pyszna i bardzo zdrowa zupa. Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, warto włączyć je do codziennej diety.

Składniki

  • Buraki (u mnie podłużne) - 3szt
  • Papryka - 300g
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1l
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • cukier - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej zupa będzie gotowa. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na kawałki. Paprykę możemy obrać (nie będzie wtedy skórek w zupie), ale nie jest to konieczne.

    Na oleju przesmażamy cebulę, buraki i paprykę przez kilka minut. Dolewamy bulion i pomidory z puszki i gotujemy, aż buraki nie będą miękkie. Przy małych kawałkach powinno to trwać około 30 minut. Zupę blendujemy, doprawiamy i gotujemy jeszcze 5 minut.

    Proponuję podawać zupę z paluchami szpinakowymi z mojego przepisu:
    https://smaker.pl/przepisy-przekaski/przepis-paluchy-ze-szpinakiem-i-czarnym-sezamem,186208,sprytnachochla.html

    Pasują idealnie!

Komentarze do przepisu (4)

Dariusz-D 30 stycznia
No i super zupka :-)

Dałbym jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego...
KulinarnaChwila 31 stycznia
Pyszotka:)
nats9511 14 marca
Dobrze byłoby na koniec zupkę zblendować... A Dariusz-D ma rację: koncentrat pomidorowy może dodać smaku...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Buraki (u mnie podłużne) - 3szt
  • Papryka - 300g
  • Pomidory krojone (np z puszki) - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Bulion (warzywny lub mięsny) - 1l
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • cukier - 1 łyżeczka
Składniki