Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem

Zupa krem z cukinii z prażonym słonecznikiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
I tak oto z pierwszymi promieniami wiosennego słońca i śpiewem przybyłych szpaków naszła mnie ochotą na lekką, letnią zupę. Okazja ku temu była bo w lodówce akurat leżały dwie dorodne cukinie

Składniki

  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • garść świeżego tymianku
  • dowolna ilość łuskanego słonecznika
  • olej z awokado
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzewam odrobinę oleju i podsmażam cebulę z czosnkiem. W trakcie smażenia dodaję kurkumę i zioła prowansalskie. Cukinię myję i kroję w grubą kostkę wraz ze skórką. Obrane ziemniaki też kroję w kostkę. Warzywa wrzucam do garnka z cebulę i czosnkiem i smażę około 5 minut cały czas mieszając. Teraz zalewam warzywa wodą tylko tyle aby były przykryte. Gotuję do miękkości warzyw 15-20 minut. Zupę blenduję ręcznym blenderem na gładki krem. Tymianek siekam drobno. Trochę odkładam do posypania zupy na talerzu a resztę wrzucam do zupy. Doprawiam solą i pierzem.

  2. Słonecznik wrzucam na rozgrzaną patelnię i prażę aż uzyska złoty kolor. W trakcie smażenia często potrząsam patelnią aby słonecznik równo się uprażył i nie przypalił.
    Zupę podaję posypaną uprażonym słonecznikiem i świeżym tymiankiem.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 12 marca 2018
Piękna <3
Składniki
  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • garść świeżego tymianku
  • dowolna ilość łuskanego słonecznika
  • olej z awokado
  • sól, pieprz
Składniki