Zupa krem z cukinii i pora

Zupa krem z cukinii i pora
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Gęsta i kremowa zupa rem z cukinii i pora z dodatkiem serka topionego.

Składniki

  • 1 duży por
  • cukinia o wadze 1kg
  • 3szkl. rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 łyżka posiekanego koperku
  • 100g serka topionego naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • ziarno słonecznika do posypania
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Użyłam dużej cukinii z własnej działki. Taką cienką ze sklepu można użyć w całości. Pozostały miąższ starłam na tarce na grubych oczkach. Pora umyłam, osuszyłam i pokroiłam w półplasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Na patelni roztopiłam trochę masła i wrzuciłam pora oraz cebulę. Smażyłam je, mieszając od czasu do czasu, aż się zezłociły, a następnie przełożyłam do garnka. Dodałam startą cukinię. Dolałam rosół. Dodałam natkę pietruszki i koperku oraz przyprawy. Zupę zagotowałam i gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut. Dodałam serek topiony i gotowałam zupę dalej, aż serek się rozpuścił. Ugotowaną zupę dokładnie zblendowałam na jednolity krem. Na koniec przyprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Zupę podawałam na gorąco posypaną ziarnem słonecznika, z dodatkiem świeżego pieczywa.

Składniki
  • 1 duży por
  • cukinia o wadze 1kg
  • 3szkl. rosołu drobiowego
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 łyżka posiekanego koperku
  • 100g serka topionego naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • ziarno słonecznika do posypania
  • masło do smażenia
Składniki