zupa - krem z cukinii

Przepis dnia 2011-10-28
zupa - krem z cukinii
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sereberko80
aromatyczna, ekspresowa, pysznie rozgrzewająca zupa w sam raz na jesienne dni :-)

Składniki

  • cukinia, 40 dag
  • cebula, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • bulion, 0,5l
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cukinię umyj, pokrój w drobne paski, a cebulę w kostkę. Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż na dużym ogniu ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Następnie całość przełóż do gotującego się bulionu i gotuj ok. 20 min.

  2. Zupę zmiksuj blenderem, aż uzyskasz jednolity krem. Moja propozycja podania z pieczoną bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 28 września 2011
Pyszna zupka, do ulubionych.
biancorossa 28 września 2011
Uwielbiam takie zupki:)
jana102 13 października 2011
Jeszcze smaczniejsza jest ta zupa, gdy doda się serek topiony.Cukinia to w mojej kuchni królowa warzyw przez... Czytaj całość »
Jeszcze smaczniejsza jest ta zupa, gdy doda się serek topiony.Cukinia to w mojej kuchni królowa warzyw przez cały "sezon cukiniowy".
Składniki
  • cukinia, 40 dag
  • cebula, 1
  • czosnek, 1 ząbek
  • bulion, 0,5l
  • sól, pieprz
Składniki