Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną zupę krem z cukinii. Sezon na cukinię w pełni, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Polecam wypróbować przepis i życzę smacznego.

Składniki

  • 1 litr wywaru (bulionu) warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • około 900 gramów cukinii
  • około 80 gramów cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • około 2 łyżek śmietanki 30% lub 36%
  • do smaku: sól, pieprz
  • można również dodać gałkę muszkatołową
  • do smażenia: około łyżki oleju i około łyżki masła
  • zupę możemy podać z:
  • groszkiem ptysiowym, grzankami
  • dodatkowo posypać twardym serem żółtym na przykład: grana padano, parmezan

Przygotowanie

  1. Z dokładnie umytej cukinii odcinam końcówki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki.
    Cebulę kroję w drobna kostkę, czosnek drobno kroje i dodaję do cebuli.

  2. Teraz w garnku w którym będę gotowała zupę (można użyć patelni), rozgrzewam olej z masłem, dodaję cebulę z czosnkiem i smażę na małym ogniu około 3 minut.
    Następnie do cebuli z czosnkiem dodaję wywar, cukinię i gotuję od momentu zagotowania, około 25 minut do miękkości cukinii.

  3. Następnie cukinie rozdrabniam blenderem, doprawiam przyprawami, dodaję około 2 łyżek śmietanki i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Zupę podaję na gorąco, można do niej dodać grzanki, groszek ptysiowy i dodatkowo posypać żółtym serem.

    Zupa krem z cukinii jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • 1 litr wywaru (bulionu) warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • około 900 gramów cukinii
  • około 80 gramów cebuli
  • 3 duże ząbki czosnku
  • około 2 łyżek śmietanki 30% lub 36%
  • do smaku: sól, pieprz
  • można również dodać gałkę muszkatołową
  • do smażenia: około łyżki oleju i około łyżki masła
  • zupę możemy podać z:
  • groszkiem ptysiowym, grzankami
  • dodatkowo posypać twardym serem żółtym na przykład: grana padano, parmezan
Składniki