Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Akademia
Delikatna i aromatyczna zupa krem z cukinii.

Składniki

  • średniej wielkości cukinia
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę szatkuję i podsmażam w garnku na maśle. Cukinię i ziemniaki myję, obieram i tnę w około centymetrowe kostki. Jeśli cukinia jest nieco starsza, pozbywam się wcześniej skórki i nasion. Pocięte warzywa dodaję do cebuli i lekko podsmażam.

  2. Do podsmażonych warzyw dodaję wodę i sól. Gotuję około 20 minut. Następnie przyprawiam pieprzem ziołowym i imbirem i gotuję kolejne 10 minut. Garnek ściągam z ognia. Gdy zupa lekko przestygnie, rozdrabniam warzywa za pomocą blendera.

Składniki
  • średniej wielkości cukinia
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki wody
  • łyżka masła
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta imbiru
Składniki