Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zupa krem z buraków to efektowne smaczne i poste w przygotowaniu danie w sam raz dla amatorów buraków. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla miłośników kremowych zup a jej  przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanek bulionu
  • 1 pęczek szczypiorku z dymki
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek, jabłka oraz obrane buraki kroimy w plastry. Szczypiorek z dymki drobno siekamy.

  2. W garnku z rozgrzanym masłem szklimy pokrojoną cebulę często mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, jabłka oraz buraki i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie wlewamy gorący bulion i całość gotujemy około 30 minut, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę przelewamy do misek, podajemy z kleksem śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Składniki
  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanek bulionu
  • 1 pęczek szczypiorku z dymki
  • 150 g śmietany 18%
  • 3 łyżki masła
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki