Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa krem z brokułów z ementalerem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł
Brokuły dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu wrzucamy ziemniaki, po 15 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy jeszcze 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę kostki topionego serka ementaler. Wlewamy śmietanę. Miksujemy, by z warzyw i całkowicie rozpuszczonego sera powstał gładki, gęsty krem. Doprawiamy solą, cukrem i białym pieprzem.
Tę zupę można podać z różyczkami blanszowanych brokułów, prażonymi płatkami migdałowymi, grzankami lub z pestkami dyni.
Wartość odżywcza jednej porcji 135 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 11 gŹródło: Rewia