Zupa Krem z Brokułów.

Zupa Krem z Brokułów.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Prosta i szybka w przygotowaniu,przyszły w końcu długo wyczekiwane upały,a więc i menu pojawiło się lżejsze :-)

Składniki

  • 1 średni świeży brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
  • sól i pieprz do smaku
  • kmin rzymski do smaku
  • Dodatkowo:
  • śmietana 18 %
  • grzanki lub słomka ptysiowa
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka.
    Warzywa obrałam,umyłam i starłam na grubych oczkach tarki,a ziemniaki,pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy.
    Czosnek po obraniu przecisnęłam przez praskę.
    Brokuł wrzuciłam na chwilę do zimnej wody,wodę odlałam,następnie podzieliłam na mniejsze różyczki.
    Na łyżce oleju zeszkliłam marchew,pietruszkę i seler,na koniec wrzuciłam czosnek i po ok.2 min.całość przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem.
    Wrzuciłam brokuł i ziemniaki,

  2. dodać kmin,dosłownie na czubku łyżeczki,żeby nie zepsuć smaku,całość gotowałam 20 min.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Po przestygnięciu zupę zblendować.
    Podawać z kleksem śmietany,grzankami posypane ziarnami słonecznika.







Komentarze do przepisu (10)

kuchmariola63 04 czerwca
Zdrowa zupka, pięknie podana :)
slodkisentyment 04 czerwca
Super smaczna i śliczna :)
Docherro 04 czerwca
Pyszna,kocham takie zupki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średni świeży brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
  • sól i pieprz do smaku
  • kmin rzymski do smaku
  • Dodatkowo:
  • śmietana 18 %
  • grzanki lub słomka ptysiowa
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki do dekoracji
Składniki