Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na na zupę krem z brokułów.

Składniki

  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • ¼ małej główki białej kapusty
  • plasterek selera (ok 1 cm)
  • por biała część (ok 5 cm)
  • 350 g brokułów ( może być mrożony)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 litr wody
  • grzanki z chleba tostowego razowego

Przygotowanie

  1. Marchew pietruszkę, seler obrać, opłukać. Por i kapustę opłukać. Zagotować wodę i wrzucić do niej włoszczyznę. Gotować ok 30 minut. Brokuły opłukać, podzielić, na różyczki. Następnie wyjąć włoszczyznę, a do wywaru dodać brokuły, gotować ok 5 minut. Po lekkim ostudzeniu wszystko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać oliwy. Marchew zetrzeć na tarce o dużych i dodać do zupy, wymieszać.

    Gotową zupę krem z brokułów podawać z grzankami, można też posypać serem parmezanem.

Składniki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • ¼ małej główki białej kapusty
  • plasterek selera (ok 1 cm)
  • por biała część (ok 5 cm)
  • 350 g brokułów ( może być mrożony)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 litr wody
  • grzanki z chleba tostowego razowego
Składniki