Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na na zupę krem z batatów.

Składniki

  • ½ l bulion
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • grzanki
  • masło czosnkowe

Przygotowanie

  1. Batata obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pól wyjąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obrać i drobno posiekać, a czosnek pokroić w cienkie paski. Wszystkie warzywa poddusić na maśle około 3-4 minuty.
    Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości około 15 minut.
    Gdy warzywa będą już miękkie, wszystko zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.
    Przed podaniem zrobić kleks z jogurtu naturalnego. Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 12 lutego 2019
Ciekawa i aromatyczna zupa!
Docherro 12 lutego 2019
Świetny kremik:)
pelen_brzuszek 12 lutego 2019
aromatycznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ½ l bulion
  • 1 batat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej lub świeżo tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt naturalny
  • grzanki
  • masło czosnkowe
Składniki