Zupa krem z bakłażana

Zupa krem z bakłażana
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przepis dla osób będących na diecie niskokalorycznej. Pożywna, lekka zupa z bakłażana, której seler naciowy dodaje wyrazistości. Całość uzupełnia idealnie groszek ptysiowy (przepis na moim profilu: https://smaker.pl/przepis-groszek-ptysiowy,111382.html)

Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia (jeżeli lubicie) 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Bakłażana myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Selera myjemy, kroimy na małe kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy 1/2 litra wody, solimy, dodajemy suszona bazylię (jeśli chcemy), gotujemy do miękkości. Następnie całość blendujemy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

  2. Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.

    Uwaga: Z podanych składników uzyskamy jedną porcję zupy.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 lutego 2015
Znakomita i pyszna zupka :) Do tego ten pyszny groszek ptysiowy - mniam! :)
Składniki
  • bakłażan 1 sztuka
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • suszona bazylia (jeżeli lubicie) 1 łyżeczka
Składniki