Zupa krem - pieczarkowa

Zupa krem - pieczarkowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Niezwykle aromatyczna zupa na różne okazje.

Składniki

  • Pieczarki - 30 dag
  • Marchewka - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Por - 1/3 szt.
  • Seler - 1/4 szt
  • Ziemniaki - 2 st.
  • Podudzie kurczaka - 1 szt.
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Tymianek - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, obrać , pokroić , włożyć do garnka. Podudzie umyć dodać do warzyw. Całość zalać 1 litrem wody, dodać liść laurowy , ziele angielskie , tymianek, doprawić solą i gotować 25 minut.

  2. Gdy gotuję się zupa , pieczarki obrać pokroić. Na patelni rozgrzać masło , wrzucić pieczarki , doprawić solą i pieprzem , smażyć 5 minut.

  3. Po 25 minutach gotującej się zupy wyjąć podudzie, obrać i mięso wrzucić do zupy, dodać pieczarki, gotować 10 minut, pod koniec gotowania doprawić pieprzem.

  4. Ugotowaną zupę zblendować , jeszcze raz zagotować chwilę. Podawać jak kto lubi z chlebem tostowym , groszkiem ptysiowym , kleksem śmietany.

Składniki
  • Pieczarki - 30 dag
  • Marchewka - 1 szt
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Por - 1/3 szt.
  • Seler - 1/4 szt
  • Ziemniaki - 2 st.
  • Podudzie kurczaka - 1 szt.
  • Liść laurowy - 1 szt.
  • Ziele angielskie - 2 ziarenka
  • Tymianek - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny mielony
Składniki