Zupa krem miętowa

Zupa krem miętowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
Miętowego tygodnia ciąg dalszy. Uwielbiam eksperymenty ze świeżymi ziołami. Zapraszam na zupę miętową zarówno z koloru jak i delikatnego smaku świeżej mięty. Bardzo prosta w przygotowaniu. Smak z jednej strony delikatny ale jednak lekko pikantny. Bardzo fajna, wiosenna zupa. Polecam!

Składniki

  • 2 nieduże pory
  • 1 mała, młoda cukinia
  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała łodyżka selera naciowego
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • 1-2 łyżki serka kremowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę kroję w kostkę, pory w pół talarki, cukinię wraz ze skórką w kostkę, czosnek w plasterki. Do garnka z grubym dniem wlewam oliwę, wsypuję wszystkie rozdrobione warzywa i chwilę podsmażam mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodaję mrożony groszek i zalewam wodą tak aby przykryła warzywa po czym gotuję do miękkości. U mnie było to około 15 minut.

  2. Po ugotowaniu dodaję lekko rozdrobnione listki mięty oraz serek i miksuję blenderem na gładki krem. Ilość mięty najlepiej dopasować do własnych preferencji smakowych. Ja nie dodaję od razu wszystkich listków, tylko próbuję po zmiksowaniu i ewentualnie dokładam i znów miksuję. Następnie doprawiam solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać zagotowanej wody. Gotowe!

  3. Ja tym razem podałam zupę z kleksem śmietany i grzankami.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (4)

grazka950 16 czerwca 2016
widok obłędny, a że mięty u mnie dostatek to i zupa u mnie na pewno jutro zagości;też lubię zastawę w... Czytaj całość »
widok obłędny, a że mięty u mnie dostatek to i zupa u mnie na pewno jutro zagości;też lubię zastawę w niebieskie wzorki :)
Orionka 16 czerwca 2016
U mnie mięta w ogrodzie niczym chwast rośnie :) Ale lubię ją więc niech rośnie. Zupa jest na tyle fajna, że... Czytaj całość »
U mnie mięta w ogrodzie niczym chwast rośnie :) Ale lubię ją więc niech rośnie. Zupa jest na tyle fajna, że zielone składniki można dobierać dowolnie. Zastawa w niebieskie wzorki oczywiście, że jest śliczna :)
smaker 17 czerwca 2016
Właśnie taka zupa marzy nam się dzisiaj :) Pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 nieduże pory
  • 1 mała, młoda cukinia
  • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała łodyżka selera naciowego
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • 1-2 łyżki serka kremowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
Składniki